Weer terug van vakantie.

Hoe ga je in je huis aan de slag ná je vakantie mét een vakantiegevoel? En hoe maak je in korte tijd een vakantiealbum uit je honderden vakantiefoto’s? Een paar weken geleden kwam ik terug van een mooie vakantie in Indonesië. Tijdens onze vakantie woonden onze kinderen weer even thuis. Ze hadden het beddengoed en de handdoeken gewassen. Geen tijd meer om het huis schoon te maken. Ik zag inderdaad stof en spinrag en ook de toiletten konden wel een schoonmaakbeurt gebruiken.In mijn vakantie had ik ook veel foto’s gemaakt. Ik wilde graag een album maken en zag er als een berg tegenop om uren te besteden aan het maken van een selectie en uiteindelijk dat vakantie album. Ok, dacht ik toen, hoe ga ik dit aanpakken? Hoe maak ik in een korte tijd een vakantiealbum uit mijn honderden foto’s?

Hoe ga je in huis aan de slag na je vakantie mét een vakantiegevoel? 

Ik wilde rustig opstarten, nagenieten van mijn vakantie, even bij mijn moeder langs, kranten lezen, de mailberichten in mijn mailbox lezen, weggooien of actie ondernemen, vakantiekleding wassen, strijken, boodschappen doen, huis opruimen en schoonmaken. 

 

 

 

De klussen opknippen in kleinere klussen.

In plaats van de keuken, de woonkamer en badkamer in zijn geheel te doen, verdeelde ik de werkzaamheden over kleinere klussen en ging aan de slag:

 • Zodra de wasmachine de eerste trommel had gedraaid, stopte ik deze was in de droger;
 • Standje ‘strijkdroog’ en ging toen aan de slag in de keuken;
 • Ik maakte het fornuis en de gootsteen schoon en daarna was het tijd voor een kop thee;
 • Toen de droger klaar was, hing ik de was aan het droogrek. En hup, de volgende was in de wasmachine;
 • Daarna door naar beneden om het toilet schoon te maken

Ik heb die dag ik weet niet hoe vaak de trap op en neer gelopen. Zo lukte het om in twee dagen de koffers uit te pakken, de vakantiekleding te wassen, de badkamer een beurt te geven en de slaapkamers te stoffen en stof te zuigen. En ’s avonds op de koffie bij mijn moeder. Ik kreeg een heel voldaan gevoel omdat ik veel kleine klussen had gedaan. Het resultaat was een opgeruimd en schoon huis.

Wat is nu het geheim van dit verhaal? Na mijn vakantie ging ik niet meteen weer aan het werk. Ik had nog een paar extra dagen vrij nadat ik was thuisgekomen. Om weer langzaamaan op te starten. En na te genieten en tijd voor mezelf te hebben. Af en toe de krant lezen, thee en koffie te drinken. En de energie vast te houden, juist omdat je de tijd neemt. Als jij een volgende keer met vakantie gaat, kijk dan of je ook een of twee dagen na je vakantie nog vrij kunt zijn. Dan kun ook jij langzaamaan weer wennen aan het gewone leven en zonder achterstand, zoals de was en de schoonmaak, aan de slag.

En toen de vakantiefoto’s. Hoe maak ik in korte tijd een vakantiealbum uit al die honderden foto’s?

De laatste klus was het maken van een vakantiealbum. Ik maak graag (veel) foto’s en vind het leuk om ze nog eens terug te zien in een album. Dat kost alleen zoveel tijd! Ik zag er tegenop om ze na de vakantie weer allemaal te bekijken en een keuze te maken. Dat moet toch sneller en slimmer kunnen?

 

Voorpret ín de vakantie.

In plaats van nà de vakantie door de berg foto’s te gaan, deed ik het volgende:

 • Iedere dag in mijn vakantie, bekeek ik de foto’s die ik die dag had gemaakt. De ene foto vond ik duidelijk minder goed dan de andere. Ik verwijderde die mindere en schoonde zo direct de foto’s;
 • Vervolgens selecteerde ik de beste foto’s van die dag:
  • Op welke foto was ik echt trots?
  • Gaf die foto goed en mooi weer wat ik had willen registreren?

Het resultaat is dat ik 125 foto’s heb geselecteerd die het vakantie album ingaan:

 • in een paar uur bewerkte ik de foto’s zodat ze mooi worden afgedrukt;
 • op een andere dag selecteerde ik foto’s per pagina voor een verhaal;
 • mijn mooiste foto’s kregen een eigen bladzijde;
 • een dag later koos ik voor iedere pagina een passende achtergrond;
 • de week daarna voegde ik tekstblokken toe aan iedere pagina en kon ik het fotoboek laten afdrukken.

Je beleeft de vakantie bij iedere stap weer opnieuw. Leuk! En doordat je de hele klus in stukken knipt, voelt het niet als een grote klus waar je tegenop ziet. Je kunt veel foto’s maken en na de vakantie uren besteden aan het selecteren van de beste foto’s of doen zoals ik deed. Er zijn zelfs mensen die geen fotocamera meenemen en zeggen dat ze de herinneringen in hun hoofd opslaan. Aan jou de keus! Mijn vakantiealbum is in ieder geval nu klaar. Zo lukte het dus om in korte tijd een vakantiealbum te maken uit die honderden foto’s. 

Als je nu weer met vakantie gaat.

Het is heerlijk om met vakantie te gaan. Een andere omgeving ontdekken, anders eten, mensen ontmoeten en vooral ontspannen en lekker doen waar je zin in hebt. Hoe fijn is het dan als je thuiskomt dat je nog een paar dagen hebt om weer op te starten? Je huis weer schoon en opgeruimd voordat je weer gaat werken? In je huis aan de slag ná je vakantie mét een vakantiegevoel. En als je vervolgens in een korte tijd uit die honderden foto’s een vakantiealbum hebt? Goed plan?

Of … is dit toch wel lastig om te overzien? Je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag. Neem contact met mij op. Stuur je bericht naar elsbeth@bergbosch.nl of bel me op 06 – 82 86 33 89.