Ik ben terug van vakantie

Ik ben terug van vakantie en ….

Ken je dat spelletje van vroeger? Eén persoon begint met: ‘Ik ga op vakantie en neem mee… een luchtbed.’ De tweede persoon herhaalt de zin en voegt er iets aan toe, zoals: ’Ik ga op vakantie en neem mee een luchtbed… en een aardappelmesje.’ De derde persoon begint ook weer met de zin, herhaalt wat de andere twee meenemen en voegt zelf ook iets toe het lijstje.

Toen mijn kinderen nog klein waren, had ik een blauw/rode tas met een hele speciale functie. Hij lag op zolder te wachten totdat we op reis gingen. Als de vakantie was geboekt, kon de voorpret beginnen. Ik maakte een lijst met de spullen die we allemaal mee wilden nemen: kaasschaaf, een spel kaarten, luchtbedpomp. Juist de dingen die je niet dagelijks gebruikt, maar niet wil missen in je vakantie. Die lijst vulden we aan totdat het tijd was om in te pakken. Dan haalde ik ook de blauw/rode tas weer tevoorschijn. Bij het openen van de rits kwam het vakantiegevoel meteen tevoorschijn. Hier en daar nog wat verdwaalde zandkorrels, een folder of een bonnetje. En dan de spelletjes voor onderweg in miniformaat: mastermind en vier op een rij. En natuurlijk de zwembanden. De herinneringen aan eerdere vakanties dwarrelden door m’n hoofd.

Lijstjes maak ik nog steeds. Ieder vakantielijstje is weer anders, afhankelijk van wat ik ga doen, hoe ik reis, waar naartoe en met wie. Als ik weet wanneer ik met vakantie ga en ik ook echt heb geboekt, begint het langzamerhand te borrelen in m’n hoofd. Hup opschrijven!’ Nou ja opschrijven, het is nu het openen van m’n telefoon en het lijstje bijwerken. Dat kan natuurlijk ook.

Berg je vakantiespullen op
En als je weer terug bent, de koffers hebt uitgepakt en alle vieze kleding hebt gewassen, denk dan eens aan die blauw/rode tas. Je hebt vast van die spullen die je alleen gebruikt als je met vakantie gaat. Doe ze in een tas of afgesloten bak en zet ‘m in de kelder, op zolder of in de berging. En ga je een volgende keer weer met vakantie, pak je de tas of bak. Dan heb je meteen alles bij de hand en hoef je het niet opnieuw te verzamelen. Fijne volgende vakantie!