Meet Bogey.

Dit is Bogey. Lief hè? 

Ik kreeg ‘m eind oktober vorig jaar voor mijn verjaardag. Ik werk sinds maart 2020 thuis en wandel iedere dag wel een paar keer. Lekker hoofd leegmaken en ook bezig zijn met m’n lijf.

April 2021

Dit is Bogey. Lief hè? Ik kreeg ‘m eind oktober vorig jaar voor mijn verjaardag.

Ik werk sinds maart 2020 thuis en wandel iedere dag wel een paar keer. Lekker hoofd leegmaken en ook bezig zijn met m’n lijf. Goed, ik had al eens geopperd dat ik wel een hond wilde hebben om mij te vergezellen. Marcel had allerlei praktische bezwaren. ’Hoe moet dat dan als we met vakantie willen (ooit weer een keer)? Of als we naar de film gaan? Ik had het idee ‘hond’ in een doosje in de kast gezet.

Toen overleed half oktober mijn moeder. Gelukkig was ze niet ziek en overleed ze waar wij bij waren en thuis. Wat wil je eigenlijk nog meer?  We hebben er vrede mee.

Tja, en toen kwam Bogey. Als een klein hondje dat precies in m’n hand paste, kregen we weer een kind in huis. Opvoeden, eten geven, slapen, uitlaten, ook als het giet van de regen. En wat dacht je van zindelijk worden? Ongeduldig als ik af en toe kan zijn, dacht ik dat wel even in een week te regelen, niet dus. Verwachtingen bijstellen en geduld hebben. Na vier maanden hadden we elkaar door. Als Bogey op de mat staat bij de achterdeur dan wil/moet hij wat. En het klopt echt.

Ik vertelde al even dat ik al bijna een jaar thuiswerk. Ik begon boven en zit sinds Bogey bij ons is aan de eettafel zodat ik een oogje in het zeil kan houden. Want het is mijn hond hè?

Ik sta iedere dag om kwart voor zeven op, kleed me aan en ga naar beneden. Zodra ik Bogey ‘bevrijd’uit de bench, begroet hij mij alsof me al heel lang niet heeft gezien. Zo oprecht! Genieten! Hup, even naar buiten voor de eerste sanitaire stop. Tegen half acht, het lijkt wel alsof Bogey kan klokkijken, gaat tie alvast op de keukenmat zitten om niet te missen dat ik naar de keuken loop zonder dat hij dat heeft gezien. Binnen een paar seconden is z’n voederbak leeg en gaan we een half uur wandelen. Weer of geen weer.

Dit herhaalt zich rond half twaalf uur nog een keer en dan wandelen we vaak een uur.

Tussendoor ‘vraagt’ Bogey nog wel eens of hij nog even naar buiten mag, als je snapt wat ik bedoel. Ik grijp af en toe in als Bogey de aarde van planten eet of een aanval pleegt op  blaadjes. En het is natuurlijk ook heerlijk om in het zonnetje op de bank te liggen, ook als het baasje dat niet wil.

Als ik zo ‘ns terugkijk op een willekeurige dag, dan maak ik eigenlijk veel bewegingen, in – en ook buitenshuis. Ik krijg pijn in mijn lijf als ik lang achter de eettafel zit. Dat komt dus goed uit. En ik merk dat die afwisseling mij goed doet. Als ik gefocust met iets ben bezig geweest, ruim ik daarna even de vaatwasser leeg, maak een kop koffie of doe ik een was in de wasmachine. En ga vervolgens aan de slag met de volgende klus. Ik heb in mijn agenda ieder dag een aantal vaste tijdblokken staan waarin ik lees of mijn mail afhandel. Daartussen veel witruimte voor onverwachte vragen of telefoontjes. In mijn actielijst heb ik taken staan die langer duren dan 5 minuten en korter dan 15 minuten. Heb ik ergens tijd over dan pik ik uit deze lijst een klus en vink ‘m af als ik daarmee klaar ben.

Voor activiteiten die langer dan 15 minuten duren, reserveer ik een blok in mijn agenda. Aan het eind van iedere dag bekijk ik of het allemaal is gelukt en schuif ik eventueel taken door naar een andere dag. En aan het eind van iedere week, kijk ik terug op die week en kijk ik een week vooruit. Zo weet ik wat mij staat te wachten en bereid me daar dan op voor.

Vind je t lastig om je dag goed in te delen? Heb je het gevoel dat je soms overvallen wordt en niet weet waar je de tijd vandaan moet halen? Ik help je om meer structuur aan te brengen, of dat nu op je werkplek of thuis is, zodat je ruimte en rust in je hoofd krijgt. Vul het contactformulier in dan neem ik contact met je op.