Was goed

Ken je dat? In iedere slaapkamer liggen hoopjes kleding. Vuil of schoon? Net uitgetrokken en nog niet opgevouwen of opgehangen in de kast. Sokken, ondergoed, T-shirts, handdoeken.
Waarschijnlijk denkt de ‘bewoner’ van die slaapkamer; ‘oh dat zoekt mama wel uit en wast het.’ ‘Waar is m’n sportshirt? Ik heb zo training en kan dat shirt nergens vinden. ‘Schat, dat lichtblauwe hemd, weet jij waar dat is? ‘Grijp ik weer mis, geen schone sokken in m’n lade’. Wil je net douchen en een frisse, schone handdoek pakken, helaas … iemand was je voor. Herkenbaar?

Vuile was in de wasmand

Ik vis geen vuile onderbroeken, sokken of handdoeken onder bedden vandaan of pak het op van de grond. We hebben de afspraak dat jij zelf jouw vuile was in de wasmand doet. En als je vuile was blijft liggen waar jij het hebt uitgetrokken dan wordt het dus niet gewassen.
Dat was even wennen en het werkt inmiddels.

Was een volle trommel en droog buiten

Als ik was, dan doe ik dat alleen als ik een volle trommel heb.  Daarna zet ik bij mooi weer, het wasrek buiten. De was is snel droog en je hebt geen energiekosten.
Als buiten ophangen geen optie is, doe ik de was in de droger op ‘strijkdroog’ en hang het daarna op het wasrek. Behalve natuurlijk de kleding die niet in de droger kan. Als ik het op ‘kastdroog’ zou doen dan kreukt de was enorm en dat betekent strijken. Het gewicht van de nog vochtige was zorgt ervoor dat de was wat strakgetrokken wordt aan het wasrek. Ook handdoeken gaan eerst even in de droger en dan aan het wasrek. Ze blijven zo zachter dan als je ze meteen nog nat ophangt. Schuurpapier!

Spreid het wassen

Als je iedere week de bedden verschoont van alle gezinsleden tezamen dan heb je in een keer een berg was, als je uitgaat van bijvoorbeeld twee volwassenen en twee kinderen. En dat dus naast wekelijks het ondergoed, hand- en theedoeken, broeken, sokken, T-shirts enz.
Ik verschoon iedere veertien dagen ons bed en in de tussenliggende weken de bedden van de kinderen. Ze zijn inmiddels oud genoeg om dat zelf te doen en ook hun bed weer op te maken. Wel natuurlijk beddengoed in de wasmand, of ernaast. Dat mag ook.

Strijk niks tenzij ….

En daarna? Eigenlijk strijk ik niks behalve kussenslopen, theedoeken en mijn eigen bloesjes. En oh ja, een tafelkleed en servetten als we dat een keer hebben gebruikt. Mijn man strijkt zijn eigen hemden en de kinderen, als ze dat willen, hun eigen kleding.
Dekbedovertrekken strijk ik niet; na één nacht slapen zijn ze, bij ons in ieder geval, weer helemaal verkreukeld. T-shirts gedroogd aan het wasrek vouw ik strak op. Die kun je zo weer aan. En er zijn ook mensen die helemaal niks strijken. Het is maar net waar je je prettig in of bij voelt.

Iedere dag een schone doek

In mijn keuken heb ik een lade met vaatdoekjes, keukenhanddoeken en theedoeken. Als het van dat lekkere warme weer is, pak ik iedere dag een schoon vaatdoekje. Ik neem er werkelijk alles mee en wil eigenlijk niet weten welke en hoeveel bacteriën erop zitten. Beter dus om elke dag een schoon doekje te pakken.
Zijn mijn kinderen thuis, dan wordt het toilet vaker gebruikt en wassen ze of hun handen daar of in de keuken. Binnen de kortste keren zijn die handdoeken lekker nat. Die wissel ik dan ook iedere dag.
Mik dan niet meteen die natte vaatdoekjes en handdoeken in de wasmand. De was die al in de mand zit neemt de geur en het vocht over van die natte doeken. Dat gaat stinken! Hang ze even uit en zijn ze droog dan kunnen ze wel in de mand.

Succes!