Zó doe je slim boodschappen

Er zijn mensen die iedere dag boodschappen doen. En die mensen doen dat ook op zaterdag aan het einde van de middag. Ze nemen alleen een tas mee en dwalen vaak lange tijd door een supermarkt. ‘Oh dat is in de aanbieding, meenemen! Da’s lekker, en een tijd geleden dat ik dat heb gegeten.’ Hup, in het karretje. ‘Hè, balen, hebben ze dat niet meer, wat kan ik dan verzinnen?’ Bij thuiskomst ruimen ze de boodschappentas uit en zien ze in de koelkast al vijf bakjes kruidenboter staan en is er toch geen bakboter. Dat kan handiger en slimmer!

Mijn tip: maak een boodschappenlijst

  • Verzin een vaste plaats voor een schrijfblokje met pen, bijvoorbeeld in de keuken.
  • Je kunt ook een lijstje bijhouden in je telefoon of de app van de supermarkt. Het lastige is alleen dat jij dan degene bent die het lijstje aan vult, terwijl je huisgenoten misschien ook iets aan het lijstje willen toevoegen. Houd je een lijstje bij op papier, dan kunnen zij hun wensen meteen op het lijstje schrijven.
  • Maak samen met je huisgenoten afspraken over hoe jullie boodschappen doen en hoe jullie een lijstje maken bij jullie thuis. Een afspraak die ik met mijn kinderen heb, is als er iets niet op het lijstje staat, dan nemen we het niet mee en heb je pech gehad. Als een kind de laatste fles cola of een pak koekjes opmaakt: hup, meteen opschrijven op het lijstje!
  • Bepaal hoe vaak en op welke dag je boodschappen doet en wie dat dan doet. Kies hier vaste momenten in de week voor. En doe maximaal een uur, misschien anderhalf, die boodschappen. Je hebt immers nog meer te doen.
  • Als je vroeg naar de supermarkt, groentewinkel, slager, bakker gaat is het én vaak nog rustig én is alles nog verkrijgbaar. Maak het onderdeel van jullie routine.

Mijn tip: je voorraden in het zicht

  • Schaf glazen voorraadpotten aan. Je ziet dan meteen of de voorraad die je op deze manier bewaart bijna op is. Zelf gebruik ik de potten om bijvoorbeeld de rijst, noten of muesli in te bewaren.
  • Leg een voorraad aan in de bijkeuken, trapkast of garage. Bombardeer deze ruimte tot voorraadplek.
  • AIs de glazen voorraadpot (bijna) leeg, dan vul hem dus aan vanuit de voorraadplek.
  • De producten die je hebt gekocht, zet je op die voorraadplek.
  • Als je iets pakt uit de voorraadplek en het is het laatste pak, fles of doos dan schrijf je het dus meteen op de boodschappenlijst. Daarom dat schrijfblokje op een vaste plek in de keuken. En als het niet op het lijstje staat, tja…. Dan de volgende keer?

Je haalt met dit systeem alleen in huis wat je echt nodig hebt. Natuurlijk kun je eventuele aanbiedingen meenemen van de producten die jullie gebruiken, zoals tandpasta of wc-papier. Je maakt nog even je koelkast schoon, check wat je nog in huis hebt en je hebt echt in beeld hoe het met je voorraden staat. Je voorkomt ook dat je zes keer kruidenboter in je koelkast hebt staan terwijl je juist bakboter nodig had.

Succes!