Tip 1

Bestel je kleding of op internet? De kleding is verpakt in een stevige doos. Heb je wel eens een cadeau gekregen in zo’n glimmende verpakking? Heb je nog ergens schoenendozen? Gebruik die dozen nog een keer. Beloon jezelf en berg je dierbare brieven, souvenirs of theaterprogramma’s op in zo’n mooie doos. Cadeau aan jezelf. En in de grotere dozen berg je bijvoorbeeld kinderkleding op. En ja, je kunt ze natuurlijk ook bij de oude kranten doen.

Tip 2

Als je opruimt voor je doodgaat dan kijk je ook kritisch naar je servies . Met name de aantallen van je borden, in verschillende maten. Heb je nog zulke aantallen mensen te eten? Misschien is een kleiner aantal ook voldoende. Je kunt een ander, misschien een van je kinderen, een plezier met de borden doen die je niet meer gebruikt.

Tip 3

Zo heb je misschien ook nog prachtig tafellinnen, kleden en servetten in een kast liggen die daar al heel lang liggen. Hoe zouden die op de tafel van je zoon of dochter liggen? Je geeft ze weg met een warm gevoel.

Tip 4

Heb je je keuken opgeruimd? Je hebt een stapel spullen die je eigenlijk niet meer gebruikt. Misschien kun je die weggeven aan een studerend kind dat op kamers gaat wonen? Weggooien kan altijd nog.

Tip 5

Boekenkast uitgemest? De boeken die je niet meer leest, kun je een nieuwe eigenaar geven. Misschien is er in je buurt een plek waar ze tweedehands boeken innemen en verkopen voor een leuke prijs. De opbrengst is vaak voor een goed doel.