Alles kwijt

‘Schat, heb jij m’n autosleutels gezien?’ Ik moet nu weg en kan ze nergens vinden!’
Ik weet toch zeker dat ik m’n betaalpas in de gang had neergelegd, waar dan? En m’n leesbril lag toch op m’n nachtkastje?
Herkenbaar? Zoek jij je altijd rot op een moment dat het je niet uitkomt? Als je op het punt staat om weg te gaan? Je aan het koken bent en dat hele scherpe mes nergens kunt vinden? Of je hebt iemand aan de telefoon en je wilt wat opschrijven en die pen… Waar dan?

De oplossing: leg je spullen op een vaste plaats

En dan niet alle messen bij elkaar, je sleutels op je nachtkastje of je lipsticks in die ene tas. Nee, denk na over wat voor jou een logische plek is voor je sleutels, je make-up en de schaar. Ik noem gewoon zo maar wat spullen die je vaak gebruikt en misschien niet altijd kunt direct kunt vinden.

De inhoud van je tas op een vaste plaats

Neem bijvoorbeeld de inhoud van je tas; zonnebril, sleutels, make-up tasje met lipsticks, spiegeltje, nagelvijl. Misschien een tube zonnebrandcrème. Pakje zakdoekjes. Je papieren agenda.
Vandaag kom je thuis en had je die bruine tas bij je met deze spulletjes erin. Haal die sleutels, make-up tasje en zonnebril er nu uit. Denk na over wat voor jou een logische plek is om dit neer te leggen. De sleutels op een kastje in de gang, je make-up tasje in het toilet want daar stift je je lippen.
Morgen heb je een andere outfit aan en pak je een andere tas. Je gaat naar het toilet voor een laatste make-upcheck en doet je lippen. Hup, tasje mee. De zont schijnt dus die zonnebril en crème neem je mee richting de gang. En hé, daar liggen de sleutels al op je te wachten. En als je weer thuiskomt, haal je ook deze tas weer leeg en leg je de spullen op die vaste plek.

Je kleding op een vaste plaats

Deze structuur kun je natuurlijk toepassen op alle spullen in je huis. Je kleding hangt of ligt in een kledingkast in je slaapkamer. Of ben je daar ook altijd van kwijt? Ondergoed zwerft over de planken, T-shirts en bloesjes door elkaar, Schoenen onder en naast je bed.
In je slaapkamer kun je ook een logische structuur bedenken om snel en overzichtelijk je kleding op te bergen. Misschien een idee om eerst alles uit te zoeken voordat je opnieuw gaat inrichten?

Ook in de keuken heeft alles een vaste plaats

Hoe is het in de keuken? Waar liggen de houten pollepels? En het aardappelmesje? 
De schaar? Liggen de messen en de vorken bij elkaar? En de vuilniszakken? 
Waar staat de koffie en thee? In de buurt van het koffiezetapparaat of je bonenmachine? Heb je daar ook de theeglazen en de koffiemokken staan? Melk en suiker, zoetjes? Of staan die in het kastje waar ook de hagelslag en de jam staan? Is dat logisch?

Waar staat het zoet, jam, pindakaas, hagelslag? En de muesli, crackers? Ergens bij elkaar zodat je dat in een keer kunt pakken en op tafel kunt zetten? Of kriskras ergens in een kastje