Wat vinden anderen

Ze ontzorgt echt!

Over deze opdracht:

De ouders van Miriam woonden nog zelfstandig in hun huis en hadden steeds meer zorg nodig. Miriam maakte kennis met de ingewikkelde ‘wereld’ van de zorg in Nederland. Ze kreeg er een administratie bij. Ze heeft geen broers of zussen in Nederland wonen. Alle mantelzorg en geregel werd haar verantwoordelijkheid. Het werd duidelijk dat haar ouders snel moesten verhuizen naar een zorginstelling. Naast de praktische verhuizing nam de administratie voor Miriam alleen maar toe. Ze vroeg mijn hulp bij het ordenen van administratie. Ik regelde ook administratieve zaken en hielp bij het opruimen van haar ouderlijk huis.

  Resultaat:

  Ik had tot dat moment geprobeerd alle ballen in de lucht te houden, maar had niet meer de energie om de soms taaie instanties te benaderen. We hebben samen een middag alles doorgenomen en op een rij gezet wat er nog moest gebeuren. Elsbeth heeft een deel van de administratie mee naar haar huis genomen en verder afgehandeld. Dat gaf lucht!

  Toen het ouderlijk huis verkocht was, moest het leeg. Een groot vrijstaand huis waar mijn ouders 30 jaar in hadden gewoond en dus ook 30 jaar verzameld! Een groot deel van het opruimen hebben we zelf gedaan omdat er keuzes gemaakt moeten worden wat je wil bewaren en wat weg kan. Maar het bleek teveel: ik was inmiddels overspannen en het huis was nog steeds niet leeg, ondanks vele weken opruimen. Elsbeth heeft voortvarend geholpen met het uitzoeken: wat is nog goed en kan naar de kringloopwinkel, wat is nog goed voor een opkoper, wat kan weg omdat het kapot is of echt niemand zou willen hebben. Bij twijfel hebben we het bewaard zodat ik later zelf nog kan beslissen wat ik ermee wil doen. Dat gaf mij rust dat er geen dingen weggingen waar ik spijt van zou krijgen.

  Elsbeth geeft net die hulp waardoor je weer rust krijgt en verder kan. Ze ontzorgt echt!

   

  Miriam Nuijten

  augustus 2019